Ingredienser
- 2,4 dl varmt vatten (ca 40-46°C)
- 1 påse (1 msk) torrjäst
- 6 dl (312 g) vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 2 msk (15 g) majsmjöl (fullkorn)
- 1 äggvita, uppvispad
- 1 msk vatten (för att smörja brödet innan gräddning)
Gör så här
- Lös upp jästen i 1,2 dl varmt vatten. Ställ åt sidan i 5 minuter.
- Lägg mjöl och salt i Vitamix kannan. Om du har en torrkanna, använd den. Fäst locket.
- Välj hastighet 1 till en början.
- Starta maskinen och öka hastigheten snabbt till 6.
- Mixa tills det formas ett hål mitt i mjölblandningen, ca 5 sek.
- Välj hastighet 3. Starta maskinen och öppna luckan på locket. Tillsätt jästblandningen och 1,2 dl varmt vatten genom luckan i taget. Stäng av maskinen och stäng luckan.
- Välj full effekt (High Speed). Starta och stäng av maskinen långsamt två gånger. Stäng av maskinen och öppna locket.
- Samtidigt som degen vilar, smörj en medelstor skål med olivolja och strö majsmjöl på plåtpapper.
- Använd en fuktig spatel för att få bort degen från kannans väggar och för att pressa degen mot mitten. Fäst locket.
- Välj full effekt (High Speed). Starta och stäng av maskinen fem gånger. Om degen i detta skede fortfarande verkar ovanligt torr, tillsätt vatten, en matsked i taget. Upprepa processen fem gånger och dra loss degen från kannans väggar då och då och pressa den mot mitten tills degen blir mjuk och elastisk.
- För att avlägsna degen från kannan, starta och stäng av maskinen fem gånger igen (detta gör att degen lossnar från knivarna). Häll degen i en smord skål med hjälp av en våt nylon spatel. Vänd degen en gång i skålen, täck med plastfolie och låt jäsa tills den är ungefär tre gånger så stor, 45 min – 1 timme.
- Lägg degen på en mjölig arbetsyta. Kavla ut till ca 30cm x 15cm stor rektangel. Rulla sedan långsidan nedåt och fäst sömmarna med vatten.
- Lägg degen med sömmen nedåt på en plåt. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 min – 1 timme.
- Smörj sedan degen med äggvita och gör 3-4 diagonala snitt på brödet med en vass kniv.
- Grädda i 220°C ca 30 – 40min eller tills brödet blivit gyllenbrunt. Låt svalna i 10 min innan du avlägsnar det från bakplåtspappret.