Vinkit

Anna aina "enemmän kaasua" kuin luulisit tarvitsevasi.

Monet ajattelevat, että esim. pähkinöiden, taateleiden ym. raskaampien sekoitettavien kanssa täytyy aloittaa varovasti – nopeudella 1-3 – tarkistaakseen jaksaako kone varmasti pyörittää massaa. Tämä on vähän sama kuin yrittäisit tehdä autolla mäkilähdön ylämäkeen nelonen silmässä ja vain vähän kaasua antamalla… se ei yksinkertaisesti onnistu.

Anna sen sijaan kunnolla kaasua heti alusta saakka niin kone saa murskatuksi kaiken. Kun seos alkaa olla hienompaa, voit laskea nopeutta, kunnes koostumus on haluamasi laista.

Haisee palaneelta!

Jep, Vitamixia käyttäessä saatat haistaa “sähkökäryn” tai muuten vaan palaneen käryä. Tätä voi tapahtua pitkin laitteen elinkaarta. Aivan kuten hiusföönit, junaradat, autoradat tai mitkä tahansa sähköllä toimivat moottoroidut laitteet, Vitamix toimii sähköllä ja vieläpä kovilla tehoilla! Hajusta ei tarvitse huolestua. Mitä kovempaa ajat laitetta, sitä nopeammin laitteen sisäänrakennettu moottorin jäähdytin myös hyrrää. Vitamix on valmistettu kestämään kovaa käyttöä ja pitkään.

”Kuulen, että kone käy täysillä, mutta mitään ei tapahdu”

On käytännössä täysin mahdotonta, että terät eivät pyörisi jos kone käy täysillä. Moottori on suoraan yhteydessä kannuun ja pyörittää sen teriä. Tämä tilanne, missä tuntuu, että laite käy täysillä, mutta “terät eivät leikkaa”, johtuu tyypillisesti siitä, että terät ovat pyöriessään muodostaneet vakuumin ympärilleen. Ruokamassan keskellä on siis tyhjä ilmakupla jossa terät pyörivät täyttä häkää, mutta kannun ulkopuolelle näyttää siltä kuin mitään ei tapahtuisi.

Ota tällaisessa tilanteessa käyttöön tampperi (muovinen sauva joka tulee laitteen mukana). Irrotaa kannen keskellä oleva pieni korkki ja työnnä sauva siitä sisään. Tampperi on aivan aliarvostettu työväline. Sillä on todella helppo työntää aineksia teriä kohti turvallisesti koneen käydessä.

Tampperi, laitteen kannen ollessa kiinni, on turvallinen käyttää. Sen levenevä kaulus varmistaa, ettei sitä saa niin pitkälle kannun sisään, että se osuisi teriin. Muista aina jättää kansi paikoilleen tampperia käyttäessäsi!

”Koneeni vain kuoli”

Rauhoituhan, ei se kuollut. Vitamixissa on ylikuumenemissuoja (TNC5200:ssa on lisäksi pikasulake koneen pohjassa), joka voi napsahtaa pois päältä jos kone ylikuormittuu. Tämä on koneen suojamekanismi, joka varmistaa sille pitkän käyttöiän, menemättä rikki. Jos pkasulake on napsahtanut pois päältä, voit painaa sen takaisin päälle ja jatkaa työtä. Tämä pätee siis vain TNC5200 laitteisiin.

Jos ylikuumenemissuoja menee päälle, odottele 10-20 minuuttia, kunnes moottori jäähtyy ja sitten voit jatkaa normaalisti. Paras tapa välttää katkoksia koneen käytössä on yksinkertaisesti “antaa enemmän kaasua” alusta saakka. Nosta siis tehot täysille heti alusta niin kone myös jäähdyttää itseään tehokkaammin ja saa paremman mahdollisuuden murskata kaikki ainekset.

Älä heiluta kannua koneen käydessä.

Kannun heiluttaminen koneen käydessä on hyvä tapa saada teriä pyörittävä ratas kulumaan sileäksi. Ratas löytyy siis laitteen moottoriosasta, keskeltä sitä aluetta jolle kannu asetetaan. Jos tuo ratas pääsee hioutumaan, lähtee koneesta enemmän ääntä. Ratas voidaan tarvittaessa vaihtaa uuteen. Tarkista rattaan kunto silloin tällöin. Niin kauan kuin rattaassa on selkeät, särmät reunat ja ratakset, ei laitteellasi ole mitään hätää.

Kuinka usein Vitamixin terät täytyy vaihtaa?

Vastaus: tuskin koskaan. Terät eivät koskaan ole olleetkaan terävät – kokeile vaikka käsin jos haluat, et voi viiltää itseäsi. Sen sijaan kuulalaakerit kannun pohjassa voivat ajan myötä kulua.

Mistä tiedät ovatko kuulalaakerit kuluneet? Pidä kannua toisessa kädessä ja yritä pyörittää kannun teriä kannun alapuolelta toisella kädellä. Niin kauan kuin saat terät pyörähtämään maksimissaan yhden (1) kierroksen, ei ole ongelmia. Sinä päivänä, kun saat terät pyörimään vapaasti samalla tekniikalla, ovat kuulalaakerit loppuunkuluneet ja on aika vaihtaa kannu uudempaan.

Helpoin tapa puhdistaa Vitamix?

Huuhtele kannu juoksevalla vedellä ja kaada sitten 3-4 dl lämmintä vettä kannuun ja pari tippaa käsitiskiainetta.

“Pulssita” ja käytä konetta sitten 20-40 sekuntia, huuhtele puhtaala vedellä. Laita kannu ylösalaisin kuivumaan.

Koneeseen ei voi tulla vettä yläpuolelta. Jos kumimatto, jolle kannu laitteeseen asetetaan on likainen, irrota se, huuhtele ja paina takaisin paikoilleen. Yleensä kumimaton pyyhkäisy rätillä riittää.

Yksinkertainen tehopuhdistus

Miten nopeasti vauhtia voi nostaa?

Voit aloittaa vaikka suoraan täydellä teholla! TNC5200:ssa voit asettaa laitteen vasemmasta napista täydelle teholle ja sitten laittaa oikeanpuolisesta virrankatkaisijasta virran päälle ja pois nopeasti vuorotellen ja saat tehokkaan pulssitoiminnon.

"Onko väliä missä järjestyksessä laitan ainekset kannuun?"

Voit sekoittaa vaikka kokonaisen kannullisen pakasteita jos haluat, mutta jos haluat, että ainekset pyörivät kannussa sulavasti, tuore ja pakaste, aloita aina nesemäisillä ja laita viimeisenä pakasteet. Näin saat ainekset nopeimmin ja tehokkaimin sekaisin ja tasaisen koostumuksen. Siis: Aloita nestemäisistä ja jatka kohti kovimpia aineksia.