Kannun täyttäminen

Kannun täyttäminen tietyssä järjestyksessä auttaa valmistamaan täydellisen seoksen joka kerta.

  1. Nesteet (vesi, mehu, jogurtti)
  2. Kuiva-aineet (viljat, mausteet, pulverit)
  3. Lehtevät vihreät
  4. Hedelmät & Kasvikset
  5. Jää & Jäiset ainekset

Laittamalla painavammat, jäiset ainekset kevyempien päälle, auttaa painamaan niitä alaspäin. Näin sekoitus alkaa nopeammin pyöriä optimaalisesti kannussa. Tämä puolestaan auttaa siinä, ettei sekoitus “jähmety” tai pysähdy, mitä voi tapahtua, jos seokseen syntyy ilmakupla terien ympärille. Tampperia apuna käyttäen pääset jähmettymistilanteista onneksi nopeasti eroon.

Anna aina "enemmän kaasua" kuin luulisit tarvitsevasi.

Monet ajattelevat, että esim. pähkinöiden, taateleiden ym. raskaampien sekoitettavien kanssa täytyy aloittaa varovasti – nopeudella 1-3 – tarkistaakseen jaksaako kone varmasti pyörittää massaa. Tämä on vähän sama kuin yrittäisit tehdä autolla mäkilähdön ylämäkeen nelonen silmässä ja vain vähän kaasua antamalla… se ei yksinkertaisesti onnistu.

Anna sen sijaan kunnolla kaasua heti alusta saakka niin kone saa murskatuksi kaiken. Kun seos alkaa olla hienompaa, voit laskea nopeutta, kunnes koostumus on haluamasi laista.

Täyden kannullisen blendaaminen

Valmistatko ruokaa isommallekin jengille? Vitamix on tarpeeksi tehokas jauhamaan täyden kannullisen aineksia. Sitä mukaa, kun ainekset alkavat pilkkoontua ja pinta laskee, voit jopa lisätä lisää kannessa olevan pienen aukon kautta.

Säästä aikaa ruoan valmistelussa

Vitamix on tarpeeksi tehokas pilkkomaan isojakin palasia hedelmiä ja kasviksia joten sinun ei tarvitse leikata esim. omenaa kuin neljään osaan. Lisäksi, pitkät kapeat kasvikset, kuten porkkanat ja selleri voidaan lisätä suoraan kannen pienen luukun kautta koneen käydessä.

Aineksia sen verran, että terät peittyvät

Vitamix vaatii tietyn minimimäärän aineksia jotta seokset sekoittuvat kunnolla. Hyvä nyrkkisääntö on varmistaa, että terät peittyvät aineksista. Tällöin ainekset “tarttuvat” terien liikkeeseen ja seos alkaa pyöriä kannussa hyvin.

Tampperin käyttö

Paksuja, raskaita seoksia varten Vitamixin mukana toimitetaan “tampperi” – muovinen sauva jolla aineksia voidaan työntää koneen teriä kohti koneen käydessä. Tampperilla saat työnnettyä massan kannun reunoilta takaisin teriä kohti. Työstä massa alaspäin kannun kulma kerrallaan. Uudet mallit  eivät käynnisty jos kansi ei ole kunnolla kiinni, mutta vanhemmissa malleissa, muista varmistaa, että kansi on paikoillaan käyttäessäsi tampperia! Kansi varmistaa, että tampperi ei koskaan osu teriin saakka. Konetta ei siis tarvitse pysäyttää tampperia käytettäessä.

Ainesten hienontaminen - "Drop chopping"

Jos haluat nopeasti hienontaa aineksia, kiinnitä kansi ja avaa kannessa oleva pieni luukku. Käynnistä laite ja pudota luukusta aineksia kuten sipulia, valkosipulia tai vaikkapa porkkanaa kohti pyöriviä teriä. Ainekset hienontuvat hetkessä!

Isompien määrien hienontaminen veden avulla - "Wet chopping"

On olemassa ihanan helppo tapa hienontaa isoja määriä kasviksia kerralla, esim. kukkakaalia “riisiksi” tai jäitä jäämurskaksi. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi, tai kasvikset reiluiksi paloiksi ja laita palat Vitamix-kannuun. Täytä kannu vedellä niin, että kasvikset kelluvat vedessä terien yläpuolella. Sitten yksinkertaisesti pulssitat muutaman kerran (usein 3-5 nopeaa pulssitusta riittää!)  täydellä teholla, kunnes seos on haluamasi karheaa. Siivilöi seos ja homma on valmis!

Kansivinkki

Tiesitkö, että Vitamix-kannun kannen pieni korkki toimii myös mittana? Jos katsot tarkasti, huomaat sen reunassa mittaviivat. Näillä mitoilla voit helposti mitata aineksia esim. cocktaileihin tai kastikkeisiin. Pienestä kansikorkista on helppo kaataa pieni määrä aineksia kannen luukun läpi.

Helpoin tapa puhdistaa Vitamix?

Huuhtele kannu juoksevalla vedellä ja kaada kannu noin puolilleen lämmintä vettä ja lisää pari tippaa käsitiskiainetta.

Käynnistä laite ja anna sen käydä täydellä teholla 30-60 sekuntia, kaada neste pois ja huuhtele puhtaalla vedellä. Laita kannu ylösalaisin kuivumaan tai kuivaa se keittiöpyyhkeellä kuivaksi.

Jos kumimatto, jonka päälle kannu laitteeseen asetetaan, on likainen, irrota se, huuhtele ja painele takaisin paikoilleen. Yleensä kumimaton pyyhkäisy rätillä riittää.

Ascent-mallin kannut ovat tiskikoneen kestäviä (tosin, jos peset kannun tällä helpolla medotilla, se on heti uudelleen käyttövalmiina!)

Yksinkertainen tehopuhdistus

Haisee palaneelta!

Jep, Vitamixia käyttäessä saatat haistaa “sähkökäryn” tai muuten vaan palaneen käryä. Tätä voi tapahtua pitkin laitteen elinkaarta. Aivan kuten hiusföönit, junaradat, autoradat tai mitkä tahansa sähköllä toimivat moottoroidut laitteet, Vitamix toimii sähköllä ja vieläpä kovilla tehoilla! Hajusta ei tarvitse huolestua. Mitä kovempaa ajat laitetta, sitä nopeammin laitteen sisäänrakennettu moottorin jäähdytin myös hyrrää. Vitamix on valmistettu kestämään kovaa käyttöä ja pitkään.

”Kuulen, että kone käy täysillä, mutta mitään ei tapahdu”

On käytännössä täysin mahdotonta, että terät eivät pyörisi jos kone käy täysillä. Moottori on suoraan yhteydessä kannuun ja pyörittää sen teriä. Tämä tilanne, missä tuntuu, että laite käy täysillä, mutta “terät eivät leikkaa”, johtuu tyypillisesti siitä, että terät ovat pyöriessään muodostaneet vakuumin ympärilleen. Ruokamassan keskellä on siis tyhjä ilmakupla jossa terät pyörivät täyttä häkää, mutta kannun ulkopuolelle näyttää siltä kuin mitään ei tapahtuisi.

Ota tällaisessa tilanteessa käyttöön tampperi (muovinen sauva joka tulee laitteen mukana). Irrotaa kannen keskellä oleva pieni korkki ja työnnä sauva siitä sisään. Tampperi on aivan aliarvostettu työväline. Sillä on todella helppo työntää aineksia teriä kohti turvallisesti koneen käydessä.

Tampperi, laitteen kannen ollessa kiinni, on turvallinen käyttää. Sen levenevä kaulus varmistaa, ettei sitä saa niin pitkälle kannun sisään, että se osuisi teriin. Muista aina jättää kansi paikoilleen tampperia käyttäessäsi!

”Koneeni vain kuoli”

Rauhoituhan, ei se kuollut. Vitamixissa on ylikuumenemissuoja (TNC5200:ssa on lisäksi pikasulake koneen pohjassa), joka voi napsahtaa pois päältä jos kone ylikuormittuu. Tämä on koneen suojamekanismi, joka varmistaa sille pitkän käyttöiän, menemättä rikki. Jos pkasulake on napsahtanut pois päältä, voit painaa sen takaisin päälle ja jatkaa työtä. Tämä pätee siis vain TNC5200 laitteisiin.

Jos ylikuumenemissuoja menee päälle, odottele 10-20 minuuttia, kunnes moottori jäähtyy ja sitten voit jatkaa normaalisti. Paras tapa välttää katkoksia koneen käytössä on yksinkertaisesti “antaa enemmän kaasua” alusta saakka. Nosta siis tehot täysille heti alusta niin kone myös jäähdyttää itseään tehokkaammin ja saa paremman mahdollisuuden murskata kaikki ainekset.

Älä heiluta kannua koneen käydessä.

Kannun heiluttaminen koneen käydessä on hyvä tapa saada teriä pyörittävä ratas kulumaan sileäksi. Ratas löytyy siis laitteen moottoriosasta, keskeltä sitä aluetta jolle kannu asetetaan. Jos tuo ratas pääsee hioutumaan, lähtee koneesta enemmän ääntä. Ratas voidaan tarvittaessa vaihtaa uuteen. Tarkista rattaan kunto silloin tällöin. Niin kauan kuin rattaassa on selkeät, särmät reunat ja ratakset, ei laitteellasi ole mitään hätää.

Kuinka usein Vitamixin terät täytyy vaihtaa?

Vastaus: tuskin koskaan. Terät eivät koskaan ole olleetkaan terävät – kokeile vaikka käsin jos haluat, et voi viiltää itseäsi. Sen sijaan kuulalaakerit kannun pohjassa voivat ajan myötä kulua.

Mistä tiedät ovatko kuulalaakerit kuluneet? Pidä kannua toisessa kädessä ja yritä pyörittää kannun teriä kannun alapuolelta toisella kädellä. Niin kauan kuin saat terät pyörähtämään maksimissaan yhden (1) kierroksen, ei ole ongelmia. Sinä päivänä, kun saat terät pyörimään vapaasti samalla tekniikalla, ovat kuulalaakerit loppuunkuluneet ja on aika vaihtaa kannu uudempaan.

Miten nopeasti vauhtia voi nostaa?

Voit aloittaa vaikka suoraan täydellä teholla! TNC5200:ssa voit asettaa laitteen vasemmasta napista täydelle teholle ja sitten laittaa oikeanpuolisesta virrankatkaisijasta virran päälle ja pois nopeasti vuorotellen ja saat tehokkaan pulssitoiminnon.

"Onko väliä missä järjestyksessä laitan ainekset kannuun?"

Voit sekoittaa vaikka kokonaisen kannullisen pakasteita jos haluat, mutta jos haluat, että ainekset pyörivät kannussa sulavasti, tuore ja pakaste, aloita aina nesemäisillä ja laita viimeisenä pakasteet. Näin saat ainekset nopeimmin ja tehokkaimin sekaisin ja tasaisen koostumuksen. Siis: Aloita nestemäisistä ja jatka kohti kovimpia aineksia.

Ascent™ sarja

Toimivatko vanhat Vitamix-kannuni uuden Ascent-sarjan kanssa?

Ei, Ascent-sarjan kanssa toimivat vain Ascent-sarjan kannut joissa on sisäänrakennettu SELF-DETECT tekniikka.

Laitteessa on virta päällä, mutta blenderi ei lähde käyntiin. Mitä pitäisi tehdä?

Jos olet laittanut laitteen päälle sivulla olevasta virtanapista ja näyttö “on herännyt henkiin”, mutta blenderi ei lähde käyntiin, johtuu tämä luultavimmin siitä ettei kannu ole kunnolla paikoillaan tai kansi ei ole kunnolla kiinni. Kaikissa Ascent-laitteissa on interlock-turvalukitustekniikka, mikä estää konetta käynnistymästä ellei kansi ole kunnolla kiinni.  Näin vältytään sotkuilta tai onnettomuuksilta keittiössä.

Mitä SELF-FETECT tarkoittaa?

SELF-DETECT tarkoittaa, että Ascent-sarjan laitteet säätävät automaattisesti sekoitusaikaa ja asetuksia sekoitusastian koon mukaan. Näet muutokset näytössä. Jos käytät jotain pienempää sekoitusastiaa, laite ei anna käyttää kuumien keittojen ohjelmaa, sillä pieniä astioita ei voida käyttää kuumien seosten sekoittamiseen. (Jos siis käytössäsi on A3500i tai A2500i joissa on valmiita ohjelmia).

Voinko valmistaa kuumaa keittoa tai kuumia juomia pienissä Ascent-sekoitusastioissa?

Ei, Ascent-sarjan 600 ml ja 225 ml sekoitusastioita ei voi käyttää kuumien seosten sekoittamiseen. Toisin kuin Vitamix-kannuissa, pienissä sekoitusastioissa ei ole tuuletusaukkoja joista astiaan muodostuva höyry pääsisi ulos. Ne ovat siis täysin ilmatiiviitä. Jos sekoitat kuumaa seosta pienissä astioissa, seos yrittää laajentua lämmön vaikutuksesta ja saattaa räjähtää päällesi kun avaat astian (me testasimme tämän! Tätä varoitusta kannattaa uskoa.) Ascent-lisäosilla on sisäänrakennettu SELF-DETECT järjestelmä jonka avulla laite tunnistaa sekoitusastian koon ja sammuttaa siksi koneen automaattisesti tietyn sekoitusajan jälkeen tämän sisällön kuumenemisen estämiseksi.

Ascent A2300i:ssa ei ole kuuman keiton ohjelmaa, enkö voi tehdä sillä kuumaa keittoa?

A2300i on täysin manuaalinen laite, kun taas A2500i ja A3500i malleissa on valmiiksi ohjelmoituja ohjelmia. Voit kuitenkin A2300i-mallilla kaikki samat asiat kuin muillakin malleilla, niillä ei vain ole valmiita asetuksia. Kotisivuiltamme löydät monia valmiita reseptejä kuumille keitoille joissa käydään vaihe vaiheelta läpi miten kuumia keittoja valmistetaan manuaalisesti. Perus periaate kuuman keiton valmistamiseen on, että sekoitat seosta täydellä teholla 5–6 minuuttia, kunnes kannen alta alkaa nousta höyryä. Myös kannun pinta alkaa tuntua lämpimältä.

Voinko edelleen käyttää vanhan Vitamixini mukana tullutta keittokirjaa uuden Ascent-sarjan blenderin kanssa?

Ainesten määrä ja sekoitusaika saattavat hieman muuttua riippuen siitä minkä kokoinen kannu sinulla on käytössä, mutta kaikki Vitamixit pystyvät samoihin asioihin joten reseptien pitäisi toimia edelleen hyvin uudenkin laitteesi kanssa.

Vitamix Ascent-sarjan virhekoodit

E1 (voi olla myös muodossa: E15, E16, E17, E18): Laitteen ja sekoitusastian välinen virhe. Laite ei jostain syystä tunnista sekoitusastiaa. Varmista, että kansi on kunnolla kiinni eikä sen välissä ole ruokaa. Varmista, että kannu on kunnolla paikoillaan. Jos tämä ei auta, sammuta laite ja ota sen töpseli irti seinästä vähintään 10 sekunniksi ja käynnistä laite uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä huoltoomme sivustomme tuki-lomakkeen kautta (nopein reitti!).

E3 (voi olla myös muodossa: E30, E31, E32, E33, E34, E35, E36). Laite on ollut vaarassa ylikuumentua. 3:n perässä oleva numero indikoi mikä ohjelma on ollut päällä ja millä nopeudella konetta on käytetty kun ylikuumenemissuoja on mennyt päälle. Kun näin tapahtuu, sammuta laite ja irrota johto seinästä. Anna sen jäähtyä vähintään 1 tunti, joskus voidaan tarvita jopa 24 tunnin lepo ennen kuin laite käynnistyy uudelleen. Jos laite edelleen antaa samaa virhekoodia,  ota yhteyttä huoltoomme sivustomme tuki-lomakkeen kautta (nopein reitti!) niin autamme sinua.

Miten vältät laitteen ylikuumenemisen: Sekoita aina mahdollisimman kovalla nopeudella, etenkin kun työstät paksuja/jäisiä massoja. Useimmiten ylikuumeneminen aiheutuu liian matalasta nopeudesta. Kun kone käy täysillä, toimii myös sen jäähdytysjärjestelmä täysillä. Paksuissa seoksissa on hyvä myös käyttää tampperia (koneen mukana toimitettavaa muovista sauvaa) joka työnnetään kannuun kannen pienen aukon kautta ja sen avulla työnnellään massaa teriä kohti kannun kulmasta kulmaan. Näin massa ei pääse jumiutumaan terien väliin. Mieti myös ainesten järjestystä: nesteet ensin ja sitten nestemäisimmistä aineksista tiiviimpiin ja kuivempiin. Näin sekoitus on tehokkainta.

E4 (voi olla myös muodossa: E43, E44, E45, E47): Nämä voivat olla erilaisia virhetilanteita joihin vaikuttavat eri tekijät. E4-alkuisen koodin sattuessa kannattaa sammuttaa laite ja odottaa vähintään 10 sekuntia. Käynnistä laite uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä huoltoomme sivustomme tuki-lomakkeen kautta (nopein reitti!).

V (voi olla myös muodossa: 2.24, 2.27 , V1.9, V1.9N): Nämä koodit näkyvät usein vain silmänräpäyksen verran, esimerkiksi kun käynnistät konetta. Ne kertovat vain laitteen ohjelmistosta eikä niistä tarvitse huolestua.

tai “– – –“: Laite ei tunnista kannua. Tarkista, että kannun kansi on kunnolla kiinni ja ettei kannen välissä ole ruokaa tai muuta roskaa. Tarkista myös, että kannun on kunnolla paikoillaan moottoriosan päällä. Jos olet käyttämässä pieniä Ascent-sekoitusastioita (600 ml tai 225 ml sekoitusastioita), tulee sinun tarkistaa, että teräosa on huolella ruuvattu kiinni. Joskus auttaa että ruuvaat viimeiset millit, kun sekoitusastia on jo moottoriosan päällä kiinni. Näin saat siitä paremman otteen.  Jos tämä ei auta, ota yhteyttä huoltoomme sivustomme tuki-lomakkeen kautta (nopein reitti!).