Syöminen on terveellinen ja jopa hauska aktiviteetti jolla ravitsemme kehoamme. Mutta joskus, kenties nykyään jopa usein, syöminen voi muuttua ahmimiseksi, tiedostamattomaksi ruoan suuhun lappamiseksi. Tällainen syöminen johtaa helposti painonnousuun ja tarveys kärsii. Keräsimme viisi vinkkiä tietoisemman syömisen harjoittamiseen. Tietoisen syömisen (mindful eating) avulla painonhallinta helpottuu ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on jälleen piirun verran helpompaa.
5 vinkkiä tietoisempaan syömiseen
1. Ajattele ennen kuin kurkotat ottamaan ruokaa.
Älä napostele TV:tä katsellessasi tai tietokoneella työskennellessäsi. Molemmat tavat johtavat herkästi turhaan syömiseen. Jatkuva napostelu on myös huono tapa hampaiden kannalta. Syö kunnon ateria kerralla ja annan vatsan levätä aterioiden välillä.
2. Ajattele terveellisesti
Valitse terveellisempiä versiota tyypillisistä herkkuruoistasi, kuten jäätelöistä ja smoothieista. Valmiissa juomasekoituksissa on usein runsaasti sokeria ja turhia lisäaineita, joita et saa kun valmistat smoothiesi itse. Jäätelön sijaan kannattaa kokeilla esim. “nice creamia” eli usein pakastetusta banaanista ja marjoista valmistettua “jäätelöä” joka on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin kaupan valmiit jäätelöt. Sivustoltamme löydät jatkuvasti kasvavan kirjaston herkullisista jäisistä jälkiruoista.
3. Kirjaa syömisesi
Pidä kirjaa syömisistäsi ja omista mielialoistasi. Opit pian miten mielialat ja mieliteot ovat yhteydessä. Stressaavien ja mieltä järkyttävien asioiden kirjoittamisella päiväkirjaan on tutkitusti positiivinen, rentouttava vaikutus ja kirjoittamista suositteleekin mm. Harvard Medical School.
4. Harhauta itseäsi
Jos olet hiljattain syönyt etkä oikeasti nälkäinen, mutta mielesi tekisi syödä hieman jotain pientä, keksi jotain kivaa tekemistä johon uppoutua sen sijaan, että marssit ensimmäisenä ruokakomerolle. Soita ystävälle tai läheiselle, lähde kävelylle tai aloita se tietty projekti jota olet lykännyt jo liian pitkään.
5. Anna sykkeen nousta
Säännöllinen liikunta ei ole pelkästään hyväksi kehollesi, mutta siitä hyötyy myös mieli. Aerobinen liikunta alentaa luontaisesti stressitasoasi ja stressihormonien, kuten kortisolin määrää kehossa. Kortisol on yhdistetty nälänhallintaan ja painonnousuun joten haluat pitää sen kurissa. Liikunta lisää hyvän olon hormonien, kuten endorfiinien tuotantoa, mikä nostaa mielialaa ja helpottaa stressiä.