Ranskanleipä

Tiesitkö, että Vitamix on myös “leipäkone”? Tämä herkullinen ranskanleipä valmistuu tehosekoittimen pyöräytyksellä Vitamixissa!

Ranskanleipä

Määrä: 1 leipä

patonki

Ainekset

  • 2,4 dl lämmintä vettä (noin 40-46°C)
  • 1 pussi (1 rkl) kuivahiivaa
  • 6 dl (312 g) vehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl (15 g) maissijauhoa (täysjyvä)
  • 1 kananmunan valkuainen, vatkattuna
  • 1 rkl vettä (voiteluun ennen paistamista)

Valmistus

  1. Liuota hiiva 1,2 desilitrassa lämmintä vettä. Laita sivuun 5 minuutiksi.
  2. Laita jauhot ja suola Vitamix-kannuun. Jos sinulla on Vitamixin kuivakannu, käytä sitä. Sulje kansi.
  3. Valitse nopeus 1 alkuun.
  4. käynnistä laite ja nosta nopeus nopeasti teholle 6.
  5. Sekoita kunnes jauhoseokseen muodostuu kuoppa, noin 5 sekuntia.
  6. Valitse nopeus 3. Käynnistä laite ja avaa kannen korkki. Lisää hiiva-vesiseos kannessa olevan reiän läpi. Sammuta laite ja sulje korkki.
  7. Valitse täysi teho (High). Käynnistä ja sammuta laite rauhalliseen tahtiin kaksi kertaa. Sammuta laite ja avaa kansi.
  8. Samalla kun taikina lepää, voitele keskikokoinen kulho oliiviöljyllä ja ripottele maissijauhoa leivinpaperille.
  9. Käyttäen kosteaa nuolijaa, kaiva taikina ulos kannun reunoilta keskelle päin painellen. Sulje kansi.
  10. Valitse täysi teho (High). Käynnistä ja sammuta kone viisi kertaa. Jos taikina vaikuttaa tässä kohtaa epätavallisen kuivalta, lisää hieman vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Toista prosessi viisi kertaa ja irrota se kannun seiniltä keskelle painellen, kunnes taikinasta tulee pehmeää ja elastista.
  11. Irrottaaksesi taikinan kannusta, käynnistä ja sammuta laite vielä viisi kertaa (tämä saa taikinan irtoamaan teristä). Kaada taikina kannusta öljyttyyn kulhoon kostean nuolijan avulla. Käännä taikinaa kulhossa kerran, peitä taikina muovikelmulla ja anna nousta kelmun alla kunnes se on kolminkertaisen kokoinen, 45 min – 1 tunti.
  12. Laita taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli noin 30 x 15 cm suorakulmio. Rullaa sitten pitkä sivu alaspäin ja kiinnitä sauma vedellä.
  13. Laita taikina sauma alaspäin pellille. Peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna nousta vielä 45 min – 1 tunti.
  14. Voitele sitten taikina kananmunan valkuaisella ja tee taikinan pintaan 3–4 viistoa viiltoa terävällä veitsellä.
  15. Paista 220°C:ssa noin 30 – 40min tai kunnes leipä on saanut kauniin kullanruskean sävyn. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen kuin irrotat sen leivinpaperista.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.