Valmista ruokajämistä herkullinen lisuke – leipävanukas on nimittäin erinomainen tapa hyödyntää leivänjämiä ja tyhjentää jääkaappia ylijääneistä kasviksista! Alla olevassa reseptissä on mm. palsternakkaa ja lehtikaalia, mutta voit käyttää tässä luovuuttasi ja hyödyntää muita jääkaapistasi löytyviä kasviksia.
Leipävanukasta savustetulla cheddarilla, palsternakalla ja lehtikaalilla
Määrä: 6 annosta
Aika: 2 h 10 min
Ainekset
- 3 isoa kananmunaa
- 640 ml maitoa, käytetään osissa
- 300 g (n. puolikas leivän limppu) kuivahtanutta leipää, pieninä paloina
- 2 palsternakkaa, kuorittuna, kuutioituna
- 100 g savustettua cheddarjuustoa raasteena, käytetään osissa
- 3 salaattisipulia
- 3 valkosipulinkynttä, kuorittuna
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 hyppysellinen suolaa
- 75 g kirsikkatomaatteja, puolitettuna
- 60 g lehtikaalia hienonnettuna (lehtikaalisilppua myydään nykyään myös valmiina pakasteena!)
- 25 g parmesanjuustoa raasteena
Valmistus
- Laita kananmunat ja 3 dl maitoa Vitamix-kannuun ja sulje kansi.
- Valitse nopeus 1. Käynnistä laite ja nosta nopeustäydelle teholle. Sekoita 10 sekuntia.
- Laita paloiteltu leipä kulhoon ja kaada päälle muna-maito. Anna leivän imeä nestettä kulhossa noin tunnin verran.
- Laita kuutioitu palsternakka paistinpannukke ja kaada päälle loput maidosta. Lisää suola ja anna porista kunnes palsternakka on pehmennyt, noin 35 minuuttia. Kaada kaikki Vitamix-kannuun ja sulje kansi. Valitse nopeus 1. Käynnistä laite ja nosta tehot täydelle teholle. Sekoita 1 minuutti.
- Laske nopeus 1:lle. Irrota kannen pieni tulppa ja lisää aukosta 50 g cheddarjuustoraastetta. Sekoita vielä 30 sekuntia.
- Leikkaa salaattisipuli siivuiksi ja paista oliiviöljyssä pannulla kunnes sipuli on pehmennyt.
- Levitä tasainen kerros palsternakkasosetta uunivuoan pohjalle (23cm x 23cm). Kaada päälle leipä, loput muna-maidosta, salaattisipulit ja valkosipuli. Ripottele päälle lehtikaali ja kirsikkatomaatit. Levitä pinnalle loput palsternakkasoseesta ja ripottele pinnalle parmesanraaste ja cheddarjuustoraaste.
- Paista uunissa 180 asteessa 30-45 minuuttia.
VINKKI! Voit hyödyntää leipävanukkaassa mitä tahansa kasviksia mitä omasta jääkaapistasi sattuu löytymään!