Lämmin kookos-kurpitsakeitto 6 minuutissa!

Terveisiä Helsingin Kevätmessuilta! Torstaina ja perjantaina ständillämme laittoi ruokaa kokkimme John Ohlsson, joka osaa loihtia yksinkertaisista aineksista mitä ihanimpia ruokia.

John Ohlsson Helsingin Kevätmessuilla

Yksi messuvieraita ilahduttanut ja yllättänyt ruoka oli lämmin kookos-kurpitsakeitto. Keiton juju on siinä, ettei se vaadi kuin nopean kasvisten kuorimisen ja pilkkomisen (tämänkin voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi niin, että töistä kotiin tullessa voi vain laittaa ainekset kannuun ja koneen päälle) ja vajaa 6 min mittaisen kuuman keiton ohjelman Vitamixilla ja lämmin, silkkisen sileä kasviskeitto on valmis!

Tässä joitain messuvieraidemme hyviä kysymyksiä sekä vastauksiamme niihin:

Tarviiko keitto siis valmistaa kiehuvaan veteen?

Ei. Voit käyttää tavallista kraanavettä ja huoneenlämpöistä kookosmaitoa. Kannu toki kestää myös kiehuvan veden, mutta se ei ole tässä tarpeen.

Pitääkö kasvikset esikeittää?

Ehei! Riittää että kuorit ja pilkot ne (voi ne laittaa kuorineenkin jos haluaa). Palojen koko on sopiva, kun ne mahtuvat kannuun, niitä ei siis tarvitse pilkkoa pieniksi.

Siis Vitamixissako on lämpövastus joka kuumentaa keiton?

Vastaus tähänkin kysymykseen on ei. Vitamix on niin tehokas, että kun kuuman keiton ohjelma pyörittää keittoa n. 5 min täydellä teholla, pyörimisliikkeestä syntyvä kitka lämmittää keiton höyryävän kuumaksi!

Mutta uskaltaako Vitamixilla oikeasti pyörittää kuumaa keittoa 5-6 minuuttia putkeen?

Kyllä! Moni “perusblenderin” käyttäjä meinasi pyörtyä kun kerroimme, että laitetta pyöritetään täydellä teholla monta minuuttia. Useimmissa blendereissä on maksimiaika jota ei saa ylittää, jotta kone ei ylikuumenisi ja menisi rikki. Vitamix sen sijaan on tehty kestämään ja siinä on jopa valmis kuuman keiton ohjelma. Vitamixit on myös valmistettu ylikuumenemissuojalla, joten voit huoletta valmistaa sillä kuumat keitot ja luottaa siihen, että laite itse osaa tarkkailla “oloaan” ylikuumenemisen varalta.

Millä Vitamix-malleilla voin valmistaa kuuman keiton?

Kaikilla. Ascent 2500i, Ascent 3500i ja Pro 750 -malleissa on valmis kuuma keitto -toiminto. Muissa malleissa voit yksinkertaisesti aloittaa matalalla teholla ja rauhallisesti nostaa tehoa kunnes kone käy täydellä teholla. Jatka sekoittamista n. 5-6 minuuttia tai kunnes kannun kannen alta alkaa nousta höyryä, eli keitto on höyryävän kuumaa.

Kookos-kurpitsakeitto

Lämmin kookos-kurpitsakeitto

Annos: 4:lle
Aika: 5 min valmistelu, 6 min valmistus

Ainekset

 • 0,5 dl vettä (ei tarvitse olla kuumaa!)
 • 1 kpl (n. 85 g) punasipuli
 • 2 kpl (n. 50 g) salottisipulia
 • 1/3 (n. 300 g) myskikurpitsa (butternut)
 • 2 kpl (n. 150 g) porkkanaa
 • 2 rkl kasvisliemijauhetta
 • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
 • 1 cm pala tuoretta chiliä
 • 1 prk (400 ml) kookosmaitoa

Mausteeksi

 • ½-1 limetin mehu
 • 1-2 rkl oliiviöljyä
 • (kalakastiketta, ei vegaaniseen versioon)
 • (suolaa)

Valmistus

Kuori kurpitsa, porkkanat ja sipulit. Voit kuoria inkiväärin jos se ei ole luomua. Luomu inkiväärin voi vain pestä. Paloittele kasvikset sen verran, että ne mahtuvat kannuun.

Laita ainekset Vitamix-kannuun mainitussa järjestyksessä ja kiinnitä kansi. Valitse kuuma keitto -ohjelma tai käynnistä Vitamix matalalla teholla ja nosta tehoa hiljalleen täydelle teholle. Jos Vitamixissa on valmis keitto-ohjelma, kone pysähtyy automaattisesti. Muissa malleissa anna koneen käydä täydellä teholla n. 5-6 min tai kunnes kannu alkaa tuntua lämpimältä ja kannen alta alkaa nousta höyryä.

Mausta limetin mehulla, oliiviöljyllä ja halutessasi kalakastikkeella ja suolalla. Sekoita vielä pikaisesti ja tarjoile. Koristele esim. kurpitsansiemenillä ja persiljalla tai korianterilla.

Hanna Stolt Helsingin Kevätmessuilla

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.