Helpot ja herkulliset sieniruoat – Terveyshyödyt ja nopea valmistus tehosekoittimella

Sienet ovat monipuolinen ja herkullinen ainesosa ruoanlaitossa, ja niiden terveyshyödyt ovat kiistattomat. Tällä hetkellä Suomen metsät suorastaan notkuvat näitä ilmaisia ravintopommeja! Sieniruokien valmistaminen on helppoa ja nopeaa, erityisesti kun käytät apunasi korkeatehoista tehosekoitinta – Vitamixia. Tässä artikkelissa tutustumme sienten käyttöön ruoanlaitossa ja sienien tarjoamiin terveyshyötyihin.

Monipuoliset sienet ruoanlaitossa

Sienet ovat herkullisia ja ne antavat ruoalle ainutlaatuisen maun ja rakenteen. Ne sopivat niin pääruokiin, lisukkeisiin kuin keittoihinkin. Sienten monipuolisuus on rajaton, ja niitä voidaan käyttää niin tuoreina kuin kuivattuinakin.

Erityisen helppoa sieniruokien valmistus on korkeatehoisen tehosekoittimen avulla. Olemme koonneet reseptiarkistoomme liudan herkullisia sienireseptejä, joiden avulla saat keräämistäsi, tai ostamistasi, sienistä kaiken ilon irti! Käytä niitä mausteena, valmista niitä pihvejä, valmista niistä kermaisia keittoja… vain mielikuvitus on rajana!

3 herkullista sienireseptiä

 • Sieni-tattari-burgerit

  Sieni-tattari-burgerit

  Nämä vegeburgerit vievät kasvisruoan maut aivan uudelle levelille! Yksinkertaista ja herkullista, aivan kuten kesäruoka parhaimmillaan onkin. Sienet tarjoavat tälle ruoalle…

  Avaa resepti

 • Sieni-Cashew Bisque

  Sieni-Cashew Bisque

  Suurustettu sienikeitto (bisque) nousee aivan uudelle tasolle, kun makua täynnä olevat sienet yhdistetään paahdettuihin cashewpähkinöihin ja soseutetaan silkkiseksi keitoksi. Sieni-Cashew…

  Avaa resepti

 • Kermainen sieni- timjamikeitto

  Kermainen sieni- timjamikeitto

  Sienistä tämä keitto saa herkullisen umami-maun, kun taas cashewpähkinät antavat sille maidottoman, mutta kermaisen maun ja koostumuksen. Ihmiset unohtavat usein…

  Avaa resepti

Sienten terveyshyödyt

Sienten lisääminen ruokavalioon voi tuoda lukuisia terveyshyötyjä. Tässä muutamia syitä, miksi sieniä kannattaa lisätä ruokavalioosi:

 • Ravintorikkaus: Sienet ovat hyvä lähde monille ravintoaineille, kuten proteiinille, kuidulle, vitamiineille ja kivennäisaineille. Ne ovat erinomainen lisäproteiinin lähde erityisesti kasvissyöjille.
 • Vähäkalorisuus: Sienet ovat vähäkalorisia, mikä tekee niistä terveellisen vaihtoehdon ruokavalioon.
 • Antioksidantit: Sienet sisältävät antioksidantteja, kuten seleeniä ja ergosterolia, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja suojaamaan soluja.
 • Immuunijärjestelmän tuki: Sienissä on yhdisteitä, kuten beta-glukaaneja, jotka voivat vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan.
 • Ympäristöystävällinen: Metsissämme kasvavat sienet ovat myös ympäristöystävällinen ruokavaihtoehto. Voimme kerätä niitä luonnosta kestävällä tavalla, ja niiden kasvattaminen ei vaadi suuria maa-alueita tai paljon resursseja. Tämä tekee sienistä ekologisesti kestävän ja eettisen valinnan.

Sienten nopea valmistus tehosekoittimella

Tehosekoitin on erinomainen väline sieniruokien valmistukseen. Se tekee sienten pilkkomisesta ja sekoittamisesta helppoa ja nopeaa.

Drop chop- metodilla silppuat sienet nopeasti

Voit pilkkoa ison määrän sieniä nopeasti nk. Drop chop -metodilla, kun haluat reilumpia paloja. Käytännössä käynnistät Vitamixin matalalla – keskiteholla ja pudotat sienet reiluina paloina tai kokonaisina kannuun, pyöriviin teriin. Sienet silppuuntuvat sekunneissa! Jos jatkat sekoittamista, saat sienet nopeasti esim. hienojakoista sienisalaattia varten sopivaksi.

Omat sienimausteet

Omien sienimausteseosten valmistaminen on todella helppoa ja hauskaa Vitamixilla! Oma suosikkimme mausteseosten valmistamiseen on Ascent-sarjan pieni 225ml sekoitusastia, jossa pienemmätkin määrät mausteita ja kuivattuja sieniä sekoittuvat todella kätevästi.

Ota testiin ainakin tämä herkullinen sienimauste, joka on täydellinen vegaaninen umami -mausteseos!

Lämmin keitto

Voit helposti valmistaa lämpimät keitot suoraan Vitamix-kannussasi! Vältät turhan tiskin ja ruoanlaitto on erittäin nopeaa ja helppoa.

Kokeile vaikkapa tätä Sieni-cashew bisque -keiton ohjetta.

Yhteenvetona

Suomessa sienestys on perinne, joka on juurtunut syvälle kulttuuriimme. Metsissämme kasvaa laaja valikoima herkullisia ja terveellisiä sienilajeja, ja niiden hyödyt ovat moninaiset.

Sienten ravintorikkaus tekee niistä arvokkaan lisän monipuoliseen ruokavalioomme. Ne tarjoavat proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, joka tukee terveyttämme monin tavoin. Sienten kaloripitoisuus on matala, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon niille, jotka pyrkivät ylläpitämään terveellistä painoa. Lisäksi sienissä olevat antioksidantit auttavat suojaamaan elimistöämme vapailta radikaaleilta ja voivat vähentää tulehduksen riskiä.

Kaiken kaikkiaan sienet ovat oikea aarreaitta terveydelle ja herkulliselle ruoalle. Ne ovat monipuolisia, helppoja valmistaa tehosekoittimella ja tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä. Niiden kerääminen suomalaisista metsistä voi olla mielenkiintoinen ja palkitseva harrastus, joka yhdistää luonnossa liikkumisen ja terveellisen ruokavalion. Älä siis epäröi lisätä sieniä ruokavalioosi ja nauttia niiden tarjoamista hyödyistä – sekä mausta että terveydestä!

Tutustu Vitamixin korkeatehoisiin blendereihin

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.